sobota, 13 lutego 2016

Sprawdzony przepis na pasztet

Chcąc przygotować pasztet według sprawdzonego przepisu, należy w pierwszej kolejności zgromadzić takie składniki: 1 kg łopatki wieprzowej, 1 kg mięsa wołowego, kurczak, 1 kg boczku, 1 kg szynki wieprzowej, 1 kg wątróbki indyczej, 5 jajek, 3 bułki kajzerki, a także przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałkę muszkatołową.
Pasztet na talerzu



Mięso należy zmielić, a na spodzie garnka ułożyć boczek, kawałki kurczaka i szynki. Do tego dodać sól, 15 liści laurowych, 3 ziela angielskie, pieprz. Wszystko to trzeba przykryć wodą i gotować na małym ogniu przez 2,5 do 3 godzin. Po upływie danego czasu dodać wątróbkę i gotować kolejne 30 minut. Zawartość garnka z zamoczonymi wcześniej kajzerkami należy zmielić trzy razy. Zmielone mięso trzeba wymieszać z jajkami, a później przyprawić solą, pieprzem i gałką. Pasztet powinno się piec przez około 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Pasztet jest gotowy, gdy jego wierzch delikatnie się przyrumieni. Choć wygląda, jak każdy inny pasztet przygotowany według pozostałych receptur, to jednak smakuje wyjątkowo, ale o tym już każdy musi się sam przekonać. Z powyższego wynika, że przepis ten jest bardzo prosty do zrealizowania. Warto więc wypróbować go przy najbliższej okazji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz