piątek, 12 lutego 2016

Tradycyjny pasztet

Pasztet to doskonały wyrób mięsny, który bardzo dobrze smakuje w formie kanapki ze świeżym pieczywem i pomidorem lub ogórkiem. Przygotowanie go nie jest nawet zbyt skomplikowane.
Tradycyjny pasztet




Trzeba tylko zgromadzić następujące składniki:
300 g podgardla wieprzowego,
500 g łopatki wieprzowej,
300 g wątróbki wieprzowej,
500 g wołowiny,
100 g grzybów,
2 cebule,
5 jajek,
0,5 litra mleka,
2 bułki,
100 g smalcu,
ziele angielskie,
jałowiec,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
 sól oraz pieprz.

Do powstania tego dania zainspirował mnie ten przepis - https://www.przepisy.pl/przepis/pasztet-domowy

Wszystkie mięsa oprócz wątróbki należy obsmażyć na smalcu. Obsmażone przełożyć do rondla i przykryć wodą. Do mięsa dodać wcześniej namoczone grzyby, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. W tej postaci trzeba dusić mięso aż do uzyskania idealnej miękkości. Do tego dodać wątróbkę i razem gotować jeszcze przez około 15 minut. Bułki należy namoczyć w mleku, a później przepuścić przez maszynkę wraz z mięsem i grzybami – trzy razy. Do masy trzeba dodać jajka i solidnie wymieszać, aż będzie gładka i lśniąca. Tak powstający pasztet należy przyprawić gałą, solą oraz pieprzem. Wypełnione masą foremki wystarczy już tylko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na czas 90 minut. Tak przygotowany pasztet z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowego jedzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz