czwartek, 10 marca 2016

Świąteczny schab pieczony

Świąteczny stół wielkanocny to nie tylko potrawy z jajek i tradycyjny polski żur, ale i potrawy mięsne. Najbardziej charakterystyczne są szynki, ale równie często podaje się schab, barani udziec i pasztety. Potrawy z mięsa są wymagające i pracochłonne, ale za to wykwintne i pyszne. 
schab pieczony pokrojony w plastry na desce

W okresie świątecznym furorę robi schab pieczony z różnymi dodatkami. Najczęściej jest to śliwka kalifornijska, orzechy, miód, morele czy grzyby i szpinak, tak jak tu: https://www.przepisy.pl/przepis/schab-pieczony-z-grzybami-i-szpinakiem. Mięso do pieczenia występuje w dwóch wariantach, jako schab bez kości lub z kością. Warunkiem jego przygotowania jest odpowiednie dobranie aromatycznych ziół, czas oraz temperatura pieczenia. Przy przygotowaniu świątecznej potrawy należy zastosować się do następujących zasad:
Mięso przed pieczeniem należy bardzo dokładnie umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym
Schab należy ścisło obwiązać nicią kuchenną, aby nadać mu formę i pożądany kształt
Nacieramy mięso solą (lub solą wraz z roztartym czosnkiem) z każdej strony i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce
Dodajemy zioła i przyprawy 
Mięso obsmażamy na patelni, co jednocześnie skraca czas pieczenia
Wkładamy schab do żaroodpornego naczynia z przykryciem lub pieczemy go w worku do pieczenia lub folii aluminiowej
Mięso pieczemy zazwyczaj w temperaturze około 180 stopni przez jedną godzinę
W osobnym naczyniu przygotowujemy mieszankę warzywną: pokrojoną cebulę, rodzynki, orzechy, które dusimy w rondlu na małym ogniu
Na 25 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy schab z naczynia i zdejmujemy nitkę, a następnie okładamy mięso duszonymi warzywami i w takiej formie, pod przykryciem dopiekamy w tej samej temperaturze 
Tak przygotowany świąteczny schab pieczony można podawać na zimno lub na gorąco.

Jeśli jesteś fanem wieprzowiny, może zainteresuje Cię również sposób na to jak upiec żeberka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz