piątek, 24 lutego 2017

Jak przyrządzać wołowinę?


Wołowina to mięso nie tylko smaczne, ale też bogate w składniki odżywcze. Co więcej, jej umiejętne przyrządzenie świadczy o kulinarnej wykwintności, co sprawia, że tym bardziej warto od czasu do czasu ją zaserwować. Pozostaje tylko jedna kwestia – jak uniknąć wpadki?
surowy stek z wołowiny gałązkami rozmarynu

Przede wszystkim pamiętaj, że wołowiny nie należy rozmrażać w gorącej wodzie czy w kuchence mikrofalowej. Tylko w przypadku, w którym zamierzamy ją ugotować, możemy wrzucić ją od razu do wrzątku. A jeśli już przy mrożeniu jesteśmy – aby zapobiec wyschnięciu, wkładaj do zamrażalnika duże kawałki.
Nie zapomnij też, że wołowina to mięso, któremu nie potrzeba długiej obróbki termicznej – krótki czas obsmażania czy pieczenia zapewni jej odpowiednią soczystość. Pomoże też skropienie jej alkoholem na godzinę przed przyrządzeniem.
A co zrobić, aby wołowina szybciej zmiękła? Wystarczy skropić ją odrobiną octu w czasie przyrządzania. Nie wolno natomiast solić jej w trakcie całego procesu – dopiero pod koniec lub po jego zakończeniu. Wówczas unikniemy jej twardnienia, a przecież o to właśnie nam chodzi.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki rozwiały wasze wątpliwości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz