piątek, 11 sierpnia 2017

Muffinki marchewkowe

Nikt nie powiedział, że muffinki muszą być zawsze czekoladowe. Można je przygotować w nieco innej wersji, a właśnie marchewkowej.


Jeśli jesteś fanem tego typu słodkości możesz sprawdzić również jak zrobić babeczki (są pewne różnice między muffinkami a babeczkami):
https://www.przepisy.pl/blog/jak-zrobic-babeczki

A oto przepis na wspomniane wcześniej muffinki marchewkowe:

Składniki: 

  • 4 średnie marchewki, 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • 3/4 szklanki oleju, 
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka brązowego cukru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie:



  • Obraną i umytą marchewkę zetrzeć na tarce.
  •  Do miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól z przyprawami. 
  • W drugiej misce wymieszać olej, jajka, cukier, 2 szklanki marchewki, ekstrakt waniliowy. 
  • Połączyć zawartość dwóch misek – marchewkę z mąką. 
  • Tak przygotowaną masę przełożyć do foremek.
  • Muffinki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. 
  • Można je opcjonalnie polać lukrem, gdy trochę przestygną, ale niekoniecznie. 
Będą dobrze smakować również bez tego dodatku. To świetny dodatek do kawy i herbaty. Zjadane na sucho też są smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz