Wołowina to mięso, o którym w ciągu ostatnich kilkunastu lat mówiło się naprawdę sporo. Trzeba przyznać, że nie zawsze były to wypowiedzi zachęcające do jej spożywania. Ostatnio coraz więcej mówi się jednak o korzyściach z jedzenia wołowiny – i to na nich właśnie chcielibyśmy się skupić.
Nie da się ukryć, że ten rodzaj mięsa kryje w sobie niezwykle długą listę wartości odżywczych. Zawiera nie tylko duże ilości białka zwierzęcego, ale też fosfor, cynk, żelazo i witaminy z grupy B.
Wynika z tego, że wołowina powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Czy to prawda? Niekoniecznie. Oczywiście każda z dostarczanych przez nią wartości może znaleźć się w naszym organizmie dzięki innym produktom. Ale jeśli masz anemię, jesteś sportowcem lub zauważasz objawy niedoborów wspomnianych wyżej witamin, powinieneś rozważyć włączenie wołowiny do swojej diety. A przecież jest tyle fantastycznych sposobów na jej przyrządzenie! Nie mówiąc już o tym, że przy okazji można zabłysnąć wyrafinowanym gustem kulinarnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz